‘Ik ben geen man’

Het sluipt erin, als een dief in de nacht… Steeds vaker denk je “Klopt dit wel? Ik heb een leuk leven en ben niet doodziek, maar mijn lijf doet raar”. En dan zet je de volgende stap, je gaat de medische molen in. 

 


‘Welkom in de wondere wereld van de onverklaarde vrouwenklachten!’.  

Mirjam Kaijer, journalist, columnist en oud-verpleegkundige, schrijft op treffende en authentieke wijze over haar zoektocht naar een diagnose; over de bureaucratie, de hiaten in ons zorgsysteem, de korte consulten en de foute conclusies. Ze vertelt hoe jaren later een onverwachte diagnose – en een operatie in Amerika – haar uiteindelijk op het juiste pad brengt.  

Na een onthutsende hoeveelheid reacties op haar rubriek Diagnoses in de krant gaat Mirjam op zoek naar het antwoord op de vraag hoe het komt dat er zoveel vrouwen met onbegrepen gezondheidsklachten rondlopen: klachten die afgedaan als de overgang, burn-out, fybromyalgie, het chronisch vermoeidheidssyndroom of gewoonweg met de conclusie:  

‘Het zit tussen je oren’. 

Hoe kan het bestaan dat ruim 75 procent van de patiënten met schildklierafwijkingen, reuma en andere auto-immuunziekten vrouw is en dat men nog altijd niet weet hoe dat komt? Het antwoord is schokkend! 

Ik ben geen man! laat zien waarom legio vrouwen nog altijd in een medisch niemandsland dolen. Dit boek is een pleidooi voor persoonlijke geneeskunde en voor beter wetenschappelijk onderzoek naar man-vrouwverschillen in de zorg. Ik ben geen man! is een aanrader voor elke hulpverlener en een bemoedigend en inspirerend voorbeeld voor vrouwen die in onze gezondheidszorg zijn verdwaald: geef nooit op!  

‘Een fascinerend verhaal over de huidige staat van de vrouwenzorg in Nederland’.